Home
Symposium in het Titus Brandsma Memorial – Nijmegen 26 sept 2008–

Hoe kom je met je groep in de krant?

Hoe benader je een journalist?
Het is volgens Rob Jaspers belangrijk om je te beseffen dat een journalist eigenwijs is en een ‘ikje’ is. Zeg dus nooit dat hij ergens over ‘moet’ schrijven. Hun reactie hierop is ‘dat bepaal ik zelf wel’. Het is belangrijk om de journalist te leren kennen. Is hij ‘het type’ journalist dat meteen schrijft als hij iets heeft gehoord of is hij ‘het type’ dat eerst luistert en er later op terugkomt? Het is verstandig om te investeren in het opbouwen van een relatie met een journalist. Het benaderen van een journalist kan telefonisch/mailen of per brief. Persoonlijke mail is succesvol, maar journalisten worden er wel gek van. Het is belangrijk om na een mailtje altijd te bellen en noteer het persoonlijke (06) nummer van de journalist. Vraag of ze het hebben gezien en of ze het interessant vinden. Verder is het van belang om altijd je contactgegevens achter te laten.

Rob Jaspers — journalist Gelderlander, Nijmegen

GGD Timing
Het beste moment om een journalist te contacteren is bij wijze van spreke als hij net wakker is. Zo belde Rob Jaspers zelf altijd een wethouder uit bed. Een slecht moment is vlak voor een deadline, maar een goed moment is vlak voor een overlegmoment. Vaak wordt tussen 9:30 en 10:00 dagoverleg gevoerd. Het is dus verstandig om tussen 9:00 en 9:30 te bellen.
Als een journalist dan nog niks had voor het overleg kan hij jouw stukje gebruiken. Het is heel erg belangrijk om het ook te lezen als het wordt geplaatst. Vraag nooit 'heeft het in de krant gestaan?'. Als je aangeeft het niet gelezen te hebben dan toon je geen betrokkenheid. Als de journalist dit merkt is het over. Als hij aanwezig is bij een bijeenkomst spreek hem dan aan in het begin. Na afloop van een bijeenkomst, die ze hebben bijgewoond gaan ze namelijk aan het werk. Als je ze dán aanspreekt houd je ze van het werk af. Ze willen dan aan het werk gaan en je bent voor hen dan eerder hinderlijk. Als je ziet dat ze blijven hangen kun je ze natuurlijk wel aanspreken.

Informeer in duidelijke taal
Journalisten weten weinig, maar zullen dit niet laten merken. Het is dus belangrijk om geen vaktaal te spreken met ze. Vertel ook geen overtuigingsverhaal. Je overtuigt toch niet. Vertel het verhaal zo helder mogelijk. Ook als je belt is dit belangrijk. Houdt het verder zo kort mogelijk. Je krijgt vaak maar 20 seconden om je punt te maken. Denk er aan dat een journalist niet kijkt naar de verteller, maar naar het groter geheel van de wijk/proces of vereniging. Hij denkt na over wat het kan betekenen. Geef aan namens wie je spreekt. Spreek je als jezelf of namens een vereniging? Een journalist conformeert zich nooit zomaar aan je. Vaak zullen ze ook een reactie van de ‘tegenpartij’ plaatsen om dit te bewijzen. Wees erop bedacht dat een journalist nog aan een verhaal kan draaien. Een overwinning kan beschreven worden als een vernedering.

Waan van de dag
Het is belangrijk om te beseffen dat elke dag anders is. Zo is er op nieuwsluwe dagen meer kans op plaatsing. Verder zorgt internet voor een impuls om nieuws meteen te plaatsen. Milieuonderwerpen zijn vaak complex. Je mag een journalist hierbij best helpen. Een persbericht met uitleg kan hierbij helpen. Ook overheden brengen persberichten uit. Een persbericht is vaak ook een politieke uitspraak. Rob Jaspers kijkt dus ook naar achterliggende rapporten of spreekt er iemand over aan. Daarom zijn contactgegevens ook zo belangrijk. De huis-aan-huis-bladen plaatsen vaak wel aangeleverde persberichten. Dit kan interessant zijn voor organisaties.

Korte tips
Ter afsluiting gaf Rob Jaspers nog enkele korte tips:
-  Wees niet teleurgesteld als je niet wordt geplaatst. Probeer het opnieuw. Het nieuws is afhankelijk van 'de waan van de dag'. Iets dat vandaag heel belangrijk is, hoeft dat volgende week niet meer te zijn en dan is er wellicht wel ruimte voor je onderwerp.
-  Denk mee in beeld en vorm. Kranten en vooral nu met internet vragen om foto's, filmpjes en dergelijke.
-  Stem af op media (krant/TV/radio en dergelijke). Geef niet aan dat je ook meerdere kanalen gebruikt want dan is het over. Dus mail niet met cc, maar mail en bel persoonlijk.

 

 







 

Onderwerpen: