Home

Mei 2021. IVN Rijk van Nijmegen, Operatie Steenbreek Nijmegen en FLORON  roepen burgers op om bij tuincentra nadrukkelijke te vragen om gifvrij geteelde tuinplanten, bloembollen, bloemen en zaad.

 

Flyer koop gifvrije planten

Bij het kweken van tuinplanten, bloembollen en zaden worden veel pesticiden gebruikt. Veel planten die u in de winkel of het tuincentrum koopt, bevatten dan ook (resten van) pesticiden. Dus deze  planten en bloemen kunnen het bodemleven in uw tuin en de insecten die die planten en bloemen bezoeken juist vergiftigen, in plaats van deze te stimuleren.

 

Sinds een aantal jaar probeert de Tuinbranche Nederland, samen met Centrum voor Landbouw en Milieu en  Stichting Natuur & Milieu het gebruik van pesticiden op tuinplanten terug te dringen. Om te meten of dit lukt meet Natuur & Milieu jaarlijks de hoeveelheid pesticiden op planten in tuincentra, maar deze meetrapporten zijn helaas niet openbaar. Wel is er een populaire samenvatting waarin gesteld wordt dat er al veel vooruitgang is geboekt, maar zonder de onderliggende meetrapporten valt dat niet te controleren en lijkt er nog een weg te gaan naar een gifvrij aanbod.

 

De echte druk om die ontwikkeling te versnellen kan van de consument komen. In dit kader past de actie van IVN Rijk van Nijmegen, Operatie Steenbreek Nijmegen en FLORON om burgers op te roepen om bij tuincentra nadrukkelijk te vragen om gifvrij geteelde tuinplanten, bloembollen, bloemen en zaad. Als de vraag naar  gifplanten afneemt  zijn telers wel gedwongen om te zoeken naar (nog meer) alternatieven voor pesticiden.

 

Lees hier de ambitie van de Tuinbranche Nederland

 

Bekijk de resultaten van de meting 2020 door Natuur & Milieu

 

Lees ook de volgende onderzoeken van Greenpeace naar gifplanten in tuincentra (2014):


- Gifplanten in het tuincentrum


- Bloemen die bijen doden: verboden en giftige middelen in de Nederlandse sierteelt

 

.

Onderwerpen: