Home

Leefmilieu heeft samen met Comite Schone Lucht en Mobilisation for the Environment elf Nederlandse banken nadrukkelijk gevraagd  hun investeringen in biomassacentrales en kolencentrales die houtpellets verbranden onmiddellijk te stoppen. Hiertoe is een brandbrief gestuurd aan de CEO`s van de  ABN AMRO, Aegon, ASN Bank, ASR Nederland, Bank Nederlandse Gemeenten, Deutsche Bank Nederland, ING Groep, Nationale Nederlanden Investment, Rabobank Nederland, SNS Bank en Triodos Bank.

 

Leefmilieu vindt dat Nederlandse banken hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen en daarin een voorbeeldfunctie hebben. Als Nederland de klimaat- en biodiversiteitscrisis serieus neemt, dan moeten banken hier een serieuze en leidinggevende rol innemen en hun investeringsbeleid rigoureus omgooien.

Banken moeten hun investeringsbeleid richten op zowel energiebesparing als op opwekking van échte hernieuwbare energie zoals zon, wind, bodemwarmte en aquathermie. Niet op vormen die de klimaat- en biodiversiteitscrisis verergeren, zoals biomassaverbranding. Banken moeten dit in hun investeringsbeleid eenduidig aangeven.

 

Biomassavrij geld sparen en lenen
De drie milieuorganisaties hebben de banken ook gevraagd duidelijkheid te geven over  in welke kolencentrales met houtstook en biomassacentrales wordt geïnvesteerd. Daarnaast is de banken gevraagd of ze bereid zijn (indien zij in deze sector investeren) om per direct hun investeringen in de sector van de biomassaverbranding te beëindigen en af te zien van nieuwe investeringen. De drie milieuorganisaties zullen aan het grote publiek een overzicht geven bij welke bank zij biomassavrij kunnen sparen of met gerust hart een biomassavrije lening kunnen afsluiten.

 

Lees hier de brandbrief aan de banken.

 

Lees hier ons persbericht

 

    Logos Comite Schone Lucht - MOB - Leefmilieu

.

Onderwerpen: