Home | burgernetwerkacademie | burgerparticipatie

Burgerparticipatie is een onderwerp waar Leefmilieu veel ervaring mee heeft. Dat blijkt uit al onze activiteiten.

Op deze pagina gaat het over bijeenkomsten die burgerparticipatie als onderwerp behandelen, niet over het participeren zelf.

Kamer van Koophandel voor ondernemende burgers

Op 23 november 2013 kwamen vertegenwoordigers van buurtinitiatieven uit heel Nederland bij elkaar in het Evoluon in Eindhoven. Het was een gemengd gezelschap, afkomstig uit het hele land, en met Brabantse gastvrijheid werd ontvangen: koffie met veel lekkers erbij.

Een belangrijke klacht in de presentaties en de reacties erop gingen over de regels en regelingen waaraan bij de initiatieven moeten voldoen. Zo werd het voorbeeld gegeven van jongeren de omgewaaide bomen aan de openbare weg wilden gaan weghalen en dat vanwege de veiligheid niet mochten. Een groep die bezig was met een voortuin vond het niet redelijk dat ze een verbaal kregen omdat ze geen toestemming hadden gevraagd voor het storten van de grond op de stoep. Eigenlijk leken de burgerparticipanten een beetje op ondernemers: ze lopen tegen dezelfde regels aan, maar vinden die ze niet zo redelijk. Dat is begrijpelijk, maar al komt burgerparticipatie vaak uit idealisme voort, dat betekent niet dat je je niet aan dezelfde regels moet houden als iedereen. Dat legt de lat natuurlijk wel hoog. Burgerparticipanten moeten noodgedwongen gaan denken als ondernemers: niet alleen wat betreft de regeltjes, maar ook wat betreft de verantwoording die ze moeten afleggen. Niet naar hun aandeelhouders, maar wel naar hun vrijwilligers en de buurt. Nu zijn er voor ondernemers allerlei organisaties in het leven geroepen om hen te helpen, zoals bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. Het wordt tijd om de burgerparticipanten van zo’n soort ondersteuning te voorzien, inclusief startersdagen en cursussen. Degenen die nu succesvol activiteiten hebben opgezet kunnen dan de lessen komen verzorgen.Participatie Evoluon

Kwetsbaren in de participatiesamenleving onderbelicht

De provincie Gelderland organiseerde op 22 november 2013 een bijeenkomst over burgerparticipatie in conferentieoord Avegoor in Ellecom. Op deze mooie locatie in de Veluwse natuur waren 250 mensen bijeengekomen: een record voor het conferentieoord. De meeste deelnemers waren afkomstig uit de wereld van zorg en welzijn: organisaties , ambtenaren en enkele politici. Een kleine minderheid van de deelnemers was zelf bezig met een burgerinitiatief. Volgens de titel van de bijeenkomst stond de sector “op de drempel van een transitie”. Een transitie waarbij de landelijke overheid haar taken overdraagt naar de lokale overheid, die dan vervolgens die taken samen met de burgers moet uitvoeren voor minder geld. Alleen tijdens de informele gesprekken kwam daarbij de vraag aan de orde, wat dit gaat betekenen voor kwetsbare burgers. Maar verder dan de vraag stellen kwam niemand. De kwetsbare burgers waren in ieder geval niet zichtbaar in de bijeenkomst. Of ze niet uitgenodigd waren of niet konden komen, dat werd niet duidelijk. Voorlopig werd er alleen door over hen gepraat in plaats door hen, dus die drempel moeten de betrokkenen in ieder geval nog over.Link naar de bijeenkomst – presentaties.Participatie Avegoor

Overheid als regisseur geen goed idee

Paul FrissenOp de bovenstaande bijeenkomst werd ook een filmpje vertoont van een interview met professor Paul Frissen. Hij waarschuwt daarin voor de overheid in de rol van regisseur. “De gemiddelde regisseur is een tamelijk autoritaire persoonlijkheid”, zegt hij letterlijk. Hij maakt in het interview de aansprekende vergelijking met de dochter die op kamers gaat en de vader die elke avond opbelt om te informeren wat ze gedaan heeft. In zo’n rol komt de landelijke overheid volgens hem. Paul Frissen komt daarom met tips die de overheid zich ter harte zou moeten nemen. Het is natuurlijk fijn dat iemand de overheid adviseert, maar moet er ook niet iemand komen die betaald wordt om de burgers te adviseren?

Onderwerpen: